Удосконалення системи перевезень пасажирів на тролейбусному маршруті №3 у місті Харкові - Конєва, Віталіна Денисівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Обʼєкт дослідження – процес організації міських пасажирських перевезень електротранспортом у місті Харкові на прикладі тролейбусного маршруту №3. Мета роботи – підвищення ефективності функціонування тролейбусного маршруту №3 шляхом удосконалення організації перевезень на основі аналізу пасажиропотоку, розробки оптимального графіка руху та обґрунтування кількості транспортних засобів. Методи дослідження – аналіз статичних даних, табличний метод обстеження пасажиропотоку, графоаналітичний розрахунок, методи техніко-економічної оцінки. На основі результатів проведено аналіз поточного стану перевезень на маршруті №3 та виявлено проблемні аспекти, зокрема нерівномірність навантаження, великі інтервали між рейсами та нераціональну організацію праці водіїв. Запропоновано методику збору та обробки даних про пасажиропотік за допомогою табличного методу. Розроблено заходи щодо покращення розкладу руху тролейбусів, визначено оптимальну кількість транспортних засобів для випуску на маршрут за змінним графіком роботи. Побудовано стрічкові графіки, що забезпечують ефективну організацію рейсів протягом доби. Оцінено ефективність запропонованих рішень: прогнозується зростання пасажиропотоку на (15–20) % і підвищення економічної доцільності функціонування маршруту. Запропоновані заходи можуть бути впроваджені на підприємствах міського електротранспорту Харкова та використані як приклад для оптимізації перевезень на інших маршрутах.
Keywords: громадський транспорт; ефективність; маршрут; пасажиропотоки; тролейбус