Інформація та комунікації в управлінні економічною безпекою підприємства - Онісіфорова, В. Ю. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В статті розглянуті особливості інформаційного забезпечення та побудови комунікаційного процесу при управлінні економічною безпекою підприємства. Предметом дослідження є процес інформаційного забезпечення системи управління економічною безпекою підприємства. Метою дослідження є виявлення особливостей процесу управління економічною безпекою підприємства, визначення су’бєктів та об’єктів такого управління, видів комунікацій та необхідної інформації. В статті використані методи узагальнення при визначенні загальних принципів побудови системи управління економічною безпекою підприємства; табличний метод при представленні головних результатів дослідження; метод аналізу та синтезу при виокремленні складових економічної безпеки підприємства та видів комунікацій; метод логічного аналізу при визначені переліку інформації за кожною складовою економічної безпеки підприємства на основі виокремлення джерела виникнення певного комунікаційного процесу. Результатом роботи є виявлення сутності та особливостей процесу прийняття управлінського рішення з економічної безпеки підприємства, який було визначено як процес цілеспрямованого впливу на певні об’єкти з метою забезпечення стану економічної безпеки підприємства. Відповідно до такого трактування було визначено об’єкт управління, яким є персонал підрозділів підприємства, що своєю діяльністю формують стан відповіних складових його економічної безпеки. На наступному етапі дослідження було визначено сукупність підрозділів підприємства автомобільного транспорту, які є об’єктами управління економічною безпекою підприємства в розрізі таких її складових, як фінансова, кадрова, технічна, корпоративна та правова. На останньому етапі дослідження було визначено види інформації, які має отрмувати спеціаліст з управління економічною безпекою підприємства за кожною з вище названих складових відповідно до виду комунікаційного процесу, який є джерелом виникнення та отримання інформації.
Keywords: економічна безпека; управління; підприємство; інформація; комунікація; 338.47+656.1