Стратегії реалізації трудових прав ветеранів війни: інноваційні моделі підтримки та адаптації - Кохан, Вероніка Павлівна; Kokhan, Veronika (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
У статті розглянуто право на працю ветеранів війни як фундаментальне соціальне право та ключовий чинник їхньої соціальної адаптації у мирне життя. Проаналізовано сучасний стан реалізації трудових гарантій, визначених Конституцією України, Кодексом законів про працю та спеціальними законами, а також окреслено основні виклики воєнного часу: зниження попиту на робочу силу, міграційні процеси, нестача програм перекваліфікації, упереджене ставлення роботодавців. Особливу увагу приділено впливу цифровізації та нових форм зайнятості (фріланс, гіг-контракти, самозайнятість), які одночасно відкривають нові можливості та створюють ризики для захисту прав ветеранів. Запропоновано інноваційні моделі підтримки, зокрема програми рескілінгу та апскілінгу, розвиток соціального підприємництва, створення цифрових платформ для працевлаштування, менторські практики. Робиться висновок, що ефективна реалізація трудових прав ветеранів є важливою складовою стратегії відновлення людського потенціалу та сталого розвитку України.
Strategies for realizing the labor rights of war veterans: innovative models of support and adaptation
Keywords: трудові права ветеранів війни; цифровізація ринку праці; нестандартна зайнятість; інноваційні моделі підтримки ветеранів війни; labour rights of war veterans; labour market digitalization; non-standard employment; innovative support models for war veterans; 10.37772/978-617-7806-65-2