Пристрій для вимірювання просторової деформації елементів конструкцій мостів - Левтеров, Андрій Іванович; Костікова, Марина Володимирівна; Симбірський, Геннадій Дмитрович; Кудін, Анатолій Іванович; Шевченко, Вікторія Олександрівна; Фастовець, Валентина Іванівна; Плєхова, Ганна Анатоліївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Винахід належить до вимірювання просторової деформації елементів конструкцій мостів, наприклад мостів, оптичними методами. Заявлений пристрій для вимірювання просторової деформації елементів конструкцій мостів містить лазер, оптичний коліматор, вузол розгортки, блок комутації, блок обробки і реєстрації, з'єднані між собою, та n фотоприймачів, які представляють собою n послідовно розташованих датчиків деформації, що знаходяться на опорах, розташованих на деякій певній рівній відстані один від одного по горизонталі впродовж конструкції, жорстко закріплених на конструкції, що деформується. При цьому перший і n-ий фотоприймачі, лазер, з'єднаний через оптичний коліматор з вузлом розгортки лазерного променю, винесені за межі конструкції, що деформується. Всі n фотоприймачі знаходяться на одній висоті над поверхнею конструкції, що деформується. Лазер, коліматор і вузол розгортки знаходяться на протилежному боці конструкції на тій же висоті від горизонтальної поверхні конструкції напроти фотоприймачів, чутлива поверхня яких повернута в напрямку вузла розгортки. Вузол розгортки здійснює розгортку лазерного променя у горизонтальній площині по поверхні датчиків деформації. До складу пристрою додатково введені другий лазер, другий коліматор та дзеркало, що знаходиться під кутом 45° до лазерного променя або призми, встановлені на додатковій опорі напроти і-тої опори, що знаходиться на протилежному боці конструкції на тій же висоті від горизонтальної поверхні конструкції. Додаткова та i-а опори пов'язані між собою дротом, всередині якого встановлений ультразвуковий датчик для виміру деформації всередині (у поперечному розрізі) мостової конструкції. На поверхні ультразвукового датчика закріплюється додатковий фотоприймач для контролю прогину дроту, чутлива поверхня якого повернута у напрямку дзеркала або призми, встановленої на додатковій опорі. Винахід полягає у розробці пристрою для вимірювання просторової деформації елементів конструкцій мостів з підвищеними функціональними можливостями.
Keywords: деформація; мости; конструкціі; оптичні методи