Модель вибору самохідного дорожнього котка - Тимошенко, Ілля (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єктом дослідження є процес вибору самохідного дорожнього котка. Предметом дослідження є побудова моделі вибору самохідного дорожнього котка. Метою даної роботи є підвищення ефективності дорожнього будівництва за рахунок доцільного вибору самохідних дорожніх котків. Для досягнення мети: проведений аналіз предметної області; обрано доцільний метод для побудови моделі вибору самохідних дорожніх котків – метод аналізу ієрархій; побудовано і програмно реалізовано в середовищі MS Excel модель вибору самохідного дорожнього котка. Обґрунтовано актуальність теми дослідження, а саме - розробка моделей вибору самохідних дорожніх. Проведено аналіз сучасних котків для дорожнього будівництва, виявлено їх особливості і групи критеріїв для вибору доцільної альтернативи. Проаналізовано існуючи СППР та напрямки їх розвитку, методи прийняття рішень і обрано доцільний варіант методу побудови моделі вибору котка – метод аналізу ієрархій. Побудована структурна ієрархічна модель для задачі вибору котків для дорожнього будівництва, виконана її програмна реалізація в середовищі MS Excel шляхом побудови матриць попарних порівнянь і обчислення узагальнених коефіцієнтів для кожної альтернативи. Обрана доцільна альтернатива.
Keywords: дорожнє будівництво; системи підтримки прийняття рішень; модель вибору; дорожній коток; метод аналізу ієрархій