Визначення та контроль за дотриманням нормативів допустимих викидів шкідливих речовин при будівництві та утриманні автомобільних доріг - Котолуп, Ігор Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У даній роботі розроблені заходи щодо зниження викидів шкідливих речовин на підприємстві. Дана характеристика технології виробництва і технологічного устаткування, а також характеристика газоочисного обладнання. На основі аналізу і оцінки стаціонарних джерел забруднення приведені перелік і параметри забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря. Проведений розрахунок і аналіз приземних концентрацій забруднюючих речовин від джерел викидів. Визначенаня категорія небезпеки підприємства дозволило обґрунто-вати уточнені розміри санітарно-захисної зони. Проведенні розрахунки і визначення пропозицій нормативів гранично допустимих викидів. Обґрунтовано контроль за дотриманням нормативів гранично допустимих викидів і заходи щодо їхнього досягнення.
Keywords: шкідливі речовини; викиди шкідливих речовин; концентрації шкідли-вих речовин; категорія небезпеки підприємства; гранично допустимі викиди; гранично допустимі концентрації; санітарно-захисна зона