Дослідження об’ємного гідропривода зусиллям гідроциліндрів в 340 кН для нахилу стріли бурильно-кранової машини - Оксененко, Сергій Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – гідропривод. Мета роботи – розробка і дослідження гідропривода нахилу стріли бурового шнеку бурильно-кранової машини БКМ-2М. Метод дослідження – аналітично-графічний з використанням пакету прикладних програм VisSim. Кваліфікаційна робота виконана на основі знань дисциплін «Гідравліка, гідро-та пневмоприводи» і «Проектування та випробування гідроприводів». Розглянуті і змодельовані режими підводу робочої рідини в поршневі і штокові порожнин, що відповідають технологічним циклам підйому стріли і її нахилу для створення зусилля на бур при його обертанні. Основними змінними параметрами, що задавались, є зовнішнє навантаження, витрата робочої рідини і гідромеханічний ККД гідроциліндрів. З метою реалізації ефективного енергозбереження і автоматизації роботи об’ємного гідропривода нахилу бурильної стріли запропоновано використання аксіальнопоршневого насосу з автоматичним регулятором тиску і витрати, і безступенево регульованим дроселем з пропорційним електромагнітом. Розглянуті питання безпеки експлуатації при функціонуванні об’ємного гідропривода і виконані техніко-економічні розрахунки.
Keywords: бурильно-кранова машина БКМ-2М; гідропривод стріли; насос; гідроциліндри; ККД; динамічні навантаження