Удосконалення організації дорожнього руху на перехрестях по вулиці Воскресінській м. Миргорода - Майборода, Єгор Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на перехрестях міської вулично-дорожньої мережі. Предмет дослідження – схеми організації дорожнього руху перехресть вул. Кашинського – вул. Воскресінська та вул. Гоголя – вул. Воскресінська. Мета роботи – підвищення ефективності організації і безпеки дорожнього руху на досліджуваних перехрестях м. Миргорода за рахунок оптимізації схеми пофазного роз`їзду транспортних засобів та введення локального управління дорожнім рухом. Метод дослідження: аналітичний, натурні спостереження, порівняльний аналіз. Отримані результати: на перехресті вул. Кашинського – вул. Воскресінська запропоновано введення світлофорного регулювання, що дозволяє розподілити транспортні потоки по фазах та зменшити час затримки, а також знизити аварійність. Для перехрестя вул. Гоголя – вул. Воскресінська обґрунтовано впровадження окремої пішохідної фази світлофорного регулювання, що забезпечило усунення конфліктів між пішохідними та транспортними потоками, незважаючи на зростання затримок руху. Запропоновані заходи дозволяють підвищити пропускну здатність обох перехресть, зменшити ймовірність ДТП та підвищити комфорт руху для всіх учасників дорожнього руху. Рекомендації по впровадженню: запропоновані заходи можуть бути використані при оптимізації транспортних потоків, підвищенні безпеки руху та плануванні міської транспортної інфраструктури.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; дорожньо-транспортна пригода; метод конфліктних точок