Спосiб калiбрування та видалення паразитних вiдбиттiв при неруйнiвному контролi верхнього шару асфальтобетону за допомогою георадара - Батраков, Дмитро Олегович; Батракова, Анжелiка Геннадiївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Винахід належить до неруйнівного контролю при будівництві та експлуатації автомобільних доріг і дистанційного зондування. Спосіб калібрування та видалення паразитних відбиттів при неруйнівному контролі верхнього шару асфальтобетону за допомогою георадара включає вимірювання двох сигналів: сигналу прямого проходження та сигналу, що відбитий від металевого листа; потім вимірюється сигнал, що відбитий від металевого листа, який укладено безпосередньо на поверхню асфальтобетонного покриття; після чого проводиться запис сигналів під час руху лабораторії. Після збереження даних на комп'ютері проводиться їх обробка, яка відрізняється тим, що сигнал прямого проходження вираховується з усіх інших сигналів, потім знаходиться різниця між сигналами, що відбиті від металевого листа в двох вищезгаданих випадках, внаслідок чого отримується сигнал, який відповідає сигналу, що відбитий від автомобіля та системи кріплення. Далі цей сигнал вираховується від сигналів, що отримані при відбитті від металевого листа у випадку розташування цього листа на поверхні покриття, та від сигналів, що відбиті від дорожнього одягу під час руху лабораторії, внаслідок чого отримують зондувальний імпульс та сигнали, що відбиті тільки від покриття. Технічний результат: завдяки калібруванню та видаленню паразитних відбиттів від автомобілялабораторії при неруйнівному контролі асфальтобетону за допомогою георадара надається можливість розміщення георадара безпосередньо біля автомобіля та підвищується якість обробки та надійність отриманих результатів.
Keywords: Дорожнi покриття, асфальтобетоннi