Використання матричних методів під час викладання електродинаміки в закладах вищої освіти: переваги та перспективи - Біловол, Олександр Васильович; Bеlovol, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Викладання основних понять, концепцій, принципів електродинаміки в закладах вищої технічної освіти здійснюється згідно з принципом наступності «від простого до складного», що з методологічної точки зору є продовженням курсу фізики середньої школи й певною мірою нагадує історію розвитку електродинаміки. Сучасні тенденції у науковій та інженерній сферах вимагають застосування багатовимірних просторів, зокрема конфігураційних і фазових, тензорної алгебри та комп’ютерних технологій у моделюванні складних електромеханічних систем. Цей напрям передбачає відмову від традиційних геометричних методів, що ґрунтуються на векторній алгебрі та векторному аналізі, оскільки вони є недостатньо ефективними для аналізу складних структур і явищ, які визначаються великою кількістю взаємозалежних параметрів і нелінійних взаємодій. Як основа вивчення електродинаміки вони не є актуальними, на відміну від аналітичних (координатних) методів, що побудовані на матричному формалізмі. Застосування матричного принципу дозволяє отримати основні рівняння електродинаміки для розв’язання практичних задач.
Utilization of Matrix Methods in Teaching Electrodynamics in Higher Education Institutions: Advantages and Perspectives
Keywords: методика викладання електродинаміки; релятивістська механіка; матричні методи; канонічні рівняння; фазовий простір; method of teaching electrodynamics; relativistic mechanics; matrix methods; canonical equations; phase space; 531/534(075.8); 10.30977/BUL.2219-5548.2024.104.0.146