Формування стратегічно-орієнтованих напрямків розвитку логістичних організаційних структур - Волинець, Л. М.; Волинець, Я. Є.; Volynets, l.; Volynets, Y. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу стратегічно-орієнтованого управління у підвищенні ефективності та якості логістичних організаційних структур. У статті розглядається класифікація управлінських рішень щодо забезпечення ефективної діяльності логістичних провайдерів, проведено аналіз сутності стратегічного управління організацій, особливостей корпоративної стратегії, бізнес-стратегії, функціональних стратегій. Визначено причини, які ускладнюють переведення логістичної стратегії розвитку на нижчі рівні управління. Запропоновано теоретичні підходи до процесу реалізації стратегій управління логістичною діяльністю в організаційних структурах. Визначено, що ключова ідея концепції ланцюга постачання полягає в переході від функціонального управління до управління перехресними бізнес-процесами. Висвітлено переваги стратегічно-орієнтованих організацій, а також обґрунтовано, що збалансована система показників дієва для вирішення проблеми пов’язаних бізнес-стратегій та напрямів із встановленням цілей ефективності логістичних організаційних структур. Охарактеризовано чотири ключові процеси, на які спирається збалансована система показників, щоб пов’язати короткострокові дії з довгостроковими цілями. Проаналізовано сучасні тенденції щодо змін у стилях управління із практики менеджменту передових логістичних провайдерів. Обґрунтовано механізм застосування циклу Демінга та реінжинірингу бізнес-процесів. Доведено, що ефективна реалізація концепції стратегічного управління логістичною організаційною структурою можлива лише тоді, коли організація є стратегічно-орієнтованою.
Formation of strategically-oriented directions for the development of logistics organizational structures
Keywords: стратегічно-орієнтоване управління; логістична діяльність; організаційні структури; стратегія розвитку; підприємство; strategic management; logistics activity; organizational structures; development strategy; enterprise; 656. 338. 12; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2024.44.25