Підвищення зносостійкості клапана розподільника з гідрокеруванням - Конев, Станіслав Костянтинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується визначення впливу термічної та хіміко-термічної обробки на формування структури, фазового складу та механічних властивостей сталі 100Cr при виготовленні клапанів розподювальніків тракторной техніки. Мета роботи – заміна матеріалу деталей клапанів розподільників із гідрокеруванням на сталь 100 Cr при збереженні необхідного рівня експлуатаційних властивостей. Методи дослідження – металографічні дослідження проводились за допомогою оптичної мікроскопії, використовувались вимірювання твердості, проводились випробування на зносостійкість. Для деталей клапанів розподільників із гідрокеруванням обґрунтований вибір сталі 100Cr на заміну сталі 20Х . Для покращення властивостей матеріалу клапанів запропоновано проводити гартування. Проведені зносні випробування показали, що заміна сталі 20Х на сталь 100Cr є обгрунтованою і рекомендується для виготовлення деталей клапанів розподільників із гідрокеруванням.
Keywords: клапан; хіміко-термічна обробка; твердість; знос; спектрометр; гідророзподільник; тертя; зносостійкість