Обґрунтування схеми та режиму світлофорного регулювання на вузлі вулично-дорожньої мережі - Шапарь, Тетяна Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на вузлах вулично-дорожньої мережі міста. Предмет дослідження – ефективність дорожнього руху на перетинанні ВДМ в одному рівні за світлофорним регулюванням. Мета – підвищення ефективності дорожнього руху перетинання ВДМ в одному рівні на основі оптимізації параметрів світлофорного регулювання. Метод дослідження – натурні спостереження, математичне моделювання, імітаційне моделювання. Отримані результати: проведено порівняння результатів моделювання функціонування вузла ВДМ в одному рівні при різних організаційних рішеннях; запропоновані два організаційних рішення вузла ВДМ в одному рівні – альтернативні режими регулювання; запропонована оптимізація роботи світлофорного об’єкту на перетинанні ВДМ в одному рівні в м. Одеса; розроблено рекомендації щодо вибору організаційного рішення Х-подібного перетинання ВДМ в одному рівні. Рекомендації з впровадження – описану методику оцінки ефективності створення різних умов руху на перетинанні ВДМ в одному рівні можна рекомендувати як методику для органів місцевого самоврядування в містах. Область застосування – вулично-дорожня мережа міста.
Keywords: Ефективність дорожнього руху; Організація дорожнього руху; Світлофорне регулювання; Безпека дорожнього руху