Проблеми та перспективи забезпечення економічної безпеки малих сільськогосподарських підприємств в Україні - Назаркевич, О. Б.; Nazarkevych, Oksana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Сільське господарство є пріоритетною у розвитку галуззю національної економіки України. Перспективними формами розвитку сільськогосподарської діяльності є малі сільськогосподарські підприємства. Малі форми господарювання є основою розвитку українського села і забезпечення продовольчої безпеки. Проте у сучасних умовах ефективному функціонуванню і розвитку малого аграрного підприємництва перешкоджає низка проблем, вирішення яких потребує державного втручання. Предметом дослідження є методичні та теоретичні основи оцінки економічної безпеки малих сільськогосподарських підприємств в Україні. Метою статті є вивчення основних проблем функціонування малих сільськогосподарських підприємств, що стримують успішний їх розвиток. Для досягнення мети дослідження використано системний підхід, SWOT-аналіз і метод логічного узагальнення. У статті визначено сильні і слабкі сторони малих аграрних підприємств, а також можливості і загрози, що впливають на нього із внутрішнього і зовнішнього середовища. Виділено основні проблеми розвитку малих аграрних підприємств. На основі виявлених проблем та загроз економічній безпеці малих сільськогосподарських підприємств визначено можливості її зміцнення. Розглянуто сутність економічної безпеки сільськогосподарського підприємства. Запропоновано систему заходів щодо подолання існуючих загроз та виявлення нових можливостей для малих виробників сільськогосподарської продукції в Україні. Серед перспективних напрямів розвитку малих аграрних підприємств в Україні варто виокремити нові види несільськогосподарської діяльності. Зарубіжний досвід показує необхідність переходу українського виробника до використання системи органічного землеробства. Важливою питанням для малих підприємств залишається державна підтримка розвитку сільськогосподарської кооперації. Результати дослідження можна застосовувати в сфері державного регулювання сільськогосподарськими підприємствами.
Problems and ways of providing economic security of agricultural enterprises in Ukraine
Keywords: мале аграрне підприємництво; економічна безпека; загроза; рентабельність; SWOT-аналіз; органічне виробництво; small agricultural entrepreneurship; economic security; threat; profitability; SWOT-analysis; organic production; 338.43:[334.72-022.51.025:330.341]