Математична модель процесу розповсюдження тепла в стальній деталі під час поверхневої модифікації методом електроіскрового легування - Гапонова, Оксана Петрівна; Жиленко, Тетяна Іванівна; Тарельник, Наталія В’ячеславівна; Жиленко, Олександр Іванович; Gaponova, Oksana; Zhylenko, Tetyana; Tarelnyk, Nataliia; Zhylenko, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Запропоновано математичну модель, що дозволяє описати процес розповсюдження тепла у покритті під час електроіскрового легування металевої поверхні. Під час її побудови враховано, що температура поверхні зміцнюваної деталі залежить від теплофізичних характеристик анода та катода, діаметра електрода, а також від швидкості переміщення легуючого електрода. Показано, що чим більший діаметр електрода, тим більша температура на межі покриття-основа, а отже, краща адгезія покриття. Оптимальною швидкістю переміщення електрода є 0,5-1,5 м/с. Для отримання найкращого зчеплення покриття з основою необхідно використати електрод найбільшого діаметра 4,5 мм у поєднанні із низькою швидкістю переміщення електрода.
Mathematical model of the heat distribution process in a steel part during surface modification by the electro-spark alloying method
Keywords: електроіскрове легування; теплопровідність; катод; анод; адгезія; оператор Лапласа; electro-spark alloying; thermal conductivity; cathode; anode; adhesion; Laplace operator; 621.9.048; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.98.0.63