Оцінка ефективності дорожнього руху в місцях розташування зупиночних пунктів громадського транспорту - Матяшевський, Дмитро Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – дорожній рух в зоні розташування зупинки громадського транспорту. Предмет дослідження – ефективність дорожнього руху на ділянках вулично-дорожньої мережі міста. Мета – визначення залежності ефективності дорожнього руху від організаційних та планувальних рішень зупинки громадського транспорту на перегоні вулиць. Метод дослідження – натурні спостереження, математичне моделювання, імітаційне моделювання. Отримані результати – дана оцінка умовам функціонування ділянок вулично-дорожньої мережі міста з врахуванням впливу зупинкових пунктів громадського транспорту досліджуваного району, виявлені особливості функціонування обраного об’єкту, встановлено взаємозв’язок параметрів облаштування та обслуговування зупинкового пункту та показників ефективності дорожнього руху, запропоновано методики оцінки умов руху в зоні зупинки громадського транспорту, виділено напрямки заходів по вдосконаленню ВДМ мережі для типових умов. Розроблено рекомендації щодо раціонального застосування різних типів умов облаштування зупинок для середніх та великих міст з чисельністю населення близьким до 250 тис. Рекомендації з впровадження – застосування отриманих результатів необхідне для зменшення аварійності та підвищення пропускної здатності на вулично-дорожньої мережі середніх і великих міст. Область застосування – вулично-дорожня мережа міста.
Keywords: зупинка громадського транспорту; безпека дорожнього руху; ефективність дорожнього руху; організація дорожнього руху; ptv vissim