Методичні засади оцінювання ефективності кластерів в економіці - Дмитерко, М. О.; Dmiterko, Maria (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті досліджені особливості оцінювання ефективності кластерів в економіці. З’ясовано, що ефективність кластерного утворення необхідно розглядати в розрізі трьох напрямків: економіка регіону (державний макрорівень), підприємства (мікрорівень), соціальна сфера (населення). Кількісна оцінка кожного з напрямків характеристики функціонування кластеру проводиться за допомогою показників стимуляторів і дестимуляторів, які адекватно відображають віддачу кластерного утворення для кожного економічного агента. Досягнення поставленої мети, яка полягала в розробці науково-методичного підходу до оцінювання ефективності кластерів в економіці, відбувалось за допомогою математичної формалізації та графічного методу з використанням полярної системи координат. Запропонований науково-методичний підхід базується на нормалізації показників характеристики держави, підприємств і соціальної сфери за допомогою експоненціальної функції; згортки показників- стимуляторів і дестимуляторів на основі побудови функції Харрінгтона; графічній інтерпретації оцінювання ефективності кластерів в економіці за допомогою побудови «полярної троянди» з трьома пелюстками, кожен з яких характеризує певний рівень ефективності. Наслідком реалізації методичних засад оцінювання ефективності кластерів в економіці є чітке відображення рівня результативності функціонування кластеру для регіону. Це надає можливість встановити важливість функціонування та рівень соціально-економічної віддачі даної форми об’єднання для державних органів влади, для суб’єктів господарювання та населення на місцевому рівні. Розроблений науково-методичний підхід дозволяє сформувати дієвий механізм регіонального розвитку, мобілізувати існуючі інструменти активізації створення нових кластерів та трансформації малоефективних, а також підвищити інвестиційну привабливість регіону для зовнішніх партнерів.
The methodical bases of estimation of cluster’s efficiency in the economy
Keywords: кластери; територіальна громада; ефективність; полярна система координат; функція Харрінгтона; clusters; territorial community; efficiency; polar coordinate system; the function of Harrington; 338.242