Технологія лазерного сканування приміщень та обробка отриманих даних для створення 3D-моделі. Частина 1. Виконання лазерного сканування приміщення за допомогою сканера Trimble TX6 - Азаров, Всеволод Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У межах кваліфікаційної роботи оглянуто історію розвитку технологій тривимірного сканування та проведено аналіз основних методів 3D фіксації простору – фотограмметрії, лазерного повітряного, мобільного та наземного сканування. Особливу увагу приділено модельному ряду сканерів компанії Trimble, зокрема порівнянню моделей X7, TX6 та TX8. Розглянуто специфіку застосування лазерного сканування в будівництві, реконструкції та в інтеграції з BIM-середовищем. Практична частина роботи присвячена створенню цифрової моделі приміщення шляхом лазерного 3D сканування з використанням сканера Trimble TX6, включаючи планування зйомки та виконання вимірювань.
Keywords: 3D сканування; лазерне сканування; Trimble TX6; хмара точок; цифрова модель; геодезія; приміщення