Підвищення ефективності роботи асфальтоукладальника при укладанні цементобетонної суміші - Комліченко, Кирило Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – технологічний процес укладання цементобетонної суміші за допомогою асфальтоукладальника. Мета роботи – розробка робочого обладнання асфальтоукладальника для використання при будівництві цементобетонного покриття. Метод дослідження – аналітично–графічний. Виконано огляд конструкцій асфальтоукладальників ведучих світових виробників розглянуто технології будівництва доріг з цементобетонним покриттям. Виконано вибір основних параметрів та здійснено розрахунок основних вузлів асфальтоукладальника, проведено тяговий розрахунок та визначення балансу потужності здійснено вибір силової установки асфальтоукладальника, виконано розрахунок на міцність тягового валу живильника. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво асфальтоукладальника. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: асфальтоукладальник; укочуваний бетон; вигладжуюча плита; шнек; безпека; ефективність; економічна ефективність