Прогноз механічних властивостей вуглецевих сталей - Глушкова, Д. Б.; Волчук, В. М.; Рукавишніков, Ю. В.; Hlushkova, Diana; Volchuk, Volodymyr; Rukavishnikov, Yuri (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У дослідженні проведено кількісний аналіз мікроструктурної однорідності вугле-цевих сталей після різних умов термічного оброблення з використанням мультифрактального підходу. Визначено розміри ділянок з однорідним розподілом структурних компонентів, у межах яких фрактальна розмірність залишається стабільною: 5,4×5,4 мкм для пластинчастого перліту, 6,1×6,1 мкм для перліту в поєднанні із залишковим аустенітом та 4,6×4,6 мкм для мартенситу. Встановлено зв’язок між фрактальними характеристиками мікроструктури та твердістю матеріалу за шкалою Роквелла (HRC), що відображає залежність механічних вла-стивостей від структурної організації. Порівняння результатів, отриманих за допомогою традиційних методів металографічного аналізу та мультифрактального підходу, засвідчило їх взаємодоповнюваність, а також вищу чутливість мультифрактального аналізу до таких змін у мікроструктурі, як локальні дефекти й фазові перетворення. Застосування цифрових техно-логій мультифрактального аналізу відкриває нові перспективи для вдосконалення режимів термічного оброблення, прогнозування фізико-механічних характеристик вуглецевих сталей і підвищення їхньої експлуатаційної надійності в промислових умовах.
Forecasting the Mechanical Properties of Carbon Steels
Keywords: мультифрактальний аналіз; перліт; залишковий аустеніт; вуглецева сталь; твердість; прогноз.; Multifractal analysis; Perlite; Retained austenite; Carbon steel; Hardness; Prediction; 519.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.110.0.7