ЕЛЕКТРОДИНАМІЧНЕ ГАЛЬМУВАННЯ ГІБРИДНОГО ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ НА ДОРОГАХ З НИЗЬКИМ КОЕФІЦІЄНТОМ ЗЧЕПЛЕННЯ - Сітовський, О. П.; Дембіцький, В.М.; Ситовский, О. Ф.; Дембицкий, В. М.; Sitovskyi, О.; Dembitskyj, V. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2013)
Проведено теоретичні дослідження процесів електродинамічного гальмування автомобіля з гібридною силовою установкою на дорогах з низьким коефіцієнтом зчеплення, доведено імовірність виникнення блокування коліс і, відповідно, юзу автомобіля під час електроди-намічного гальмування.
ЭЛЕКТРОДИНАМИЧЕСКОЕ ТОРМОЖЕНИЕ ГИБРИДНОГО ТРАНСПОРТНОГО СРЕДСТВА НА ДОРОГАХ С НИЗКИМ КОЭФФИЦИЕНТОМ СЦЕПЛЕНИЯ
ELECTRICAL AND DYNAMIC BRAKING OF THE HYBRID VEHICLE ON THE ROADS WITH LOW COUPLING COEFFICIENT
Keywords: електродинамічне гальмування; гальмівна сила; коефіцієнт зчеплення; блокування коліс; электродинамическое торможение; тормозная сила; коэффициент сцепления; блокировка колёс; electrical and dynamic braking; braking power; coupling coefficient; wheels blocking; 629.017