Порівняльний аналіз шарнірно-зчленованих автобусів за маневреністю - Сахно, Володимир; Мурований, Ігор; Шарай, Світлана; Котенко, Андрій; Sakhno, Volodymyr; Murovanyi, Igor; Sharai, Svitlana; Kotenko, Andrii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Безпека руху автомобілів та автопоїздів значною мірою залежить від їх динамічних властивостей, зокрема маневреності, стійкості та керованості. Для транспортних засобів з великою довжиною, зокрема шарнірно-зчленованих автобусів, виникає потреба у додатковому керуванні колесами причіпної секції, яке може здійснюватися кінематичним або динамічним способом. За допомогою програмного забезпечення Maple 15 було проведено розрахунки габаритних радіусів та смуг руху транспортного засобу при різних маневрах. Результати моделювання показали, що керування колесами причіпної секції зменшує ширину смуги руху, що сприяє підвищенню маневреності. Також досліджувалося динамічне керування шляхом регулювання різниці крутних моментів на колесах, яке забезпечує ефективність гальмування та покращує керованість, проте має обмеження за швидкісними режимами через можливий ризик втрати стійкості.
Comparative Analysis of Articulated Buses in Terms of Maneuverability
Keywords: шарнірно-зчленований автобус; спосіб повороту; кут складання; різниця гальмівних моментів; маневреність; articulated bus; steering method; articulation angle; brake torque difference; maneuverability; 629.113; 10.30977/VEIT.2025.27.0.3