Дослідження паливної економічності електромобілів. - Яценко, Олексій Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою роботи є аналіз і визначення середньої витрати палива електромобілем та кількості побічних шкідливих викидів при використанні енергії. Об’єктом дослідження є процес використання енергії автомобілями, що працюють на альтернативному джерелі енергії. Предметом дослідження є формування методу розрахунку витрати енергії в залежності від дорожніх умов і характеру руху автомобіля з альтернативними джерелами енергії. Методи дослідження – аналітичний огляд і узагальнення отриманих результатів. В першому розділі виконано аналіз типових конструкцій автомобілів з альтернативними джерелами енергії. Розглянуто стан, перспективи розвитку зарядних станцій у світі і Україні. В другому розділі виконано порівняльну оцінку основних параметрів автомобілів з альтернативними джерелами енергії. Розраховано економічность і екологічність автомобілів з альтернативними джерелами енергії. В третьому розділі представлені особливості ТО і Р автомобілів з альтернативними джерелами енергії. Для прикладу приведена технологічна інструкція зі зняття та установки високовольтної акумуляторної батареї.
Keywords: автомобіль; електромобіль; альтернативні джерела енергії; зарядні станції; витрата палива; екологічність; технічне обслуговування