Дослідження впливу комплексного іонного азотування на мікроструктуру та мікротвердість пуансонів різного діаметру - Ільюшонок, Тетяна Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується дослідження впливу комплексного йонного азотування в сполученні з подальшою термічною обробкою, а саме, гартуванням з низьким відпуском на структуру і властивості поверхневих і приповерхневих шарів зразків пуансонів різного діаметру зі сталі 9ХС. Методи досліджування – металографічний аналіз поверхневого шару сталевих зразків та визначення зміни їх мікротвердості. У процесі дипломної роботи було виконано металографічний аналіз зразків після комплексного іонного азотування з гартуванням і наступним відпуском; виміряна мікротвердість поверхневих та приповерхневих шарів за перетином деталей; визначено рівень зростання твердості за глибиною; зроблені висновки та практичні рекомендації по впровадженню методу комплексного іонного азотування на практиці. Глибинне іонне азотування пуансонів не може бути альтернативою комплексному іонному азотуванню із застосуванням гартування та відпуску внаслідок високої твердості та крихкості, при ударних навантаженнях в процесі експлуатації пуансонів. Мікроструктура зразків після комплексного іонного азотування – азотистий мартенсит гарту. Концентрація азоту в результаті комплексного іонного азотування значно менше ніж після глибинного іонного азотування. Внаслідок наступного гартування азот дифундує на значно більшу глибину, його концентрації за перетином зразків значно зменшується – до 1 %, але така концентрація є достатньою для забезпечення високих експлуатаційних властивостей пуансонів, а саме: високу ударну в’язкість при достатньо високій твердості.
Keywords: хіміко-термічна обробка; іонне азотування; комплексне іонне азотування; сталь; гартування; відпуск; структура; мікротвердість; глибина азотування