Структура варіативного аналізу доцільності організації пріоритетного руху міського пасажирського транспорту - Вдовиченко, Володимир Олексійович; Іванов, Ігор Євгенович; Підлубний, Сергій Юрійович; Іванов, Євген Ігорович; Vdovychenko, Volodymyr; Ivanov, Igor; Pidlubnyi, Serhii; Ivanov, Yevhen (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У статті запропоновано здійснити аналіз доцільності організації спеціальних смуг пріоритетного руху міського пасажирського транспорту на основі визначеного структурного контуру. Такий зв'язок відтворює вплив параметрів організації спеціальних смуг міського пасажирського транспорту на рівень ризику ускладнення руху транспортного потоку та експлуатаційні показники роботи рухомого складу на маршрутах мережі. Метою роботи є аналіз структури визначення раціонального варіанта організації пріоритетного руху міського пасажирського транспорту щодо можливості підвищення ефективності роботи маршруту та причин виникнення критичних ризиків функціонування елементів вулично-дорожньої мережі. Методичним джерелом оцінювання доцільності виділення спеціальних смуг міського пасажирського транспорту є запропонована нечітка продукційна модель. Вона структурно-логічно взаємодіє та демонструє вплив характеристичних умов реалізації операцій на визначення загального результату у вигляді ризиків ускладнення умов дорожнього руху та покращенням показників транспортного процесу.
The structure of variable assessment of the feasibility of organizing urban passenger transport priority traffic
Keywords: міський пасажирський транспорт; пріоритетний рух; спеціальна смуга; urban passenger transport; priority traffic; special lane; 656.072; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.102.0.78