Сонячні зарядні станції для електромобілів. Частина 5. Розробка схемного рішення для системи керування сонячним трекером - Курбатов, Владислав Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення ефективності роботи сонячної електростанції для заряду електромобілів, за рахунок розробки схемного рішення для системи керування сонячним трекером. Об'єкт роботи – підвищення ефективності сонячної зарядної станції для електромобілів. Предмет роботи – система автоматичного встановлення оптимального положення сонячної панелі по відношенню до сонця. Робота присвячена питанням підвищення ефективності роботи сонячних електричних панелей, як джерел альтернативної поновлюваної електроенергії, для зарядних станцій електромобілів. Що набуває особливого значення під час війни в Україні, коли знищено понад 80 % об’єктів енергетичної інфраструктури. Через рух Землі відносно Сонця, добова і річна ефективність роботи сонячних панелей постійно змінюється і досягає свого максимуму лише в короткі моменти часу. Використання трекерних систем стеження за сонцем дозволяє підвищити ефективність роботи сонячних електростанцій. Встановлення сонячних панелей на дахах малогабаритних приміщень таких як гаражі, тенти відкритих майданчиків для паркування дозволить створити локальні зарядні станції для електромобілів та знизити навантаження на енергетичну систему України. В роботі проаналізовано сучасний стан енергетичної системи України та альтернативні джерела генерації електроенергії. Розглянуто вплив положення сонячних панелей на ефективність генерації електроенергії. Розглянуто існуючі схемні рішення реалізації сонячних трекерних систем. Запропоновано схемні рішення конструкції та системи керування трекера платформи для автоматичного встановлення оптимального положення сонячних панелей.
Keywords: фотоелектрична панель; сонячна електростанція; система стеження за сонцем; керований електропривод