Розробка технології виробництва асфальтобетонних сумішей з інгібітором старіння на асфальтобетонному заводі - Брикульський, Олександр (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі узагальнено принципи дії інгібіторів старіння, що застосовуються для уповільнення окисних процесів у бітумі, та проаналізовано їхній вплив на експлуатаційні характеристики в’яжучого. Окрему увагу приділено аналізу результатів останніх експериментальних досліджень, у яких наведено дані щодо ефективності антистаріючих добавок та їх здатності подовжувати життєвий цикл асфальтобетонних матеріалів. З урахуванням вітчизняних умов виробництва розроблено технологічні рішення щодо застосування інгібітора старіння при виготовленні асфальтобетонних сумішей на асфальтобетонному заводі типу КДМ-206 продуктивністю 160 т/год. Наведено характеристику сировинних матеріалів, технологічного процесу приготування сумішей та особливості введення добавки у бітумне в’яжуче без зміни базової технології виробництва. У відповідності до завдання роботи виконано техніко-економічні розрахунки, які дозволяють оцінити економічний ефект від застосування інгібітора старіння за рахунок подовження строку служби асфальтобетонного покриття та зменшення потреби в ремонтних роботах. Отримані результати свідчать про доцільність використання антистаріючих добавок у дорожньому будівництві з позицій як технічної ефективності, так і економічної доцільності. У роботі також розглянуто питання охорони праці, екологічної безпеки та контролю якості асфальтобетонних сумішей при їх виробництві на АБЗ.
Keywords: інгібітор старіння; бітум; асфальтобетонна суміш; технологічна схема