Управління аутсорсинговими відносинами на підприємстві - Фрізель, Вероніка Вячеславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено сутність аутсорсингу як інструмент підвищення ефективності підприємства, уточнено його поняття, класифіковано типи та види, а також визначено основні етапи переходу на аутсорсинг. Розроблено систему управління аутсорсинговими взаємовідносинами підприємства на основі кібернетичного моделювання життєздатних систем, що дозволяє забезпечити комплексне управління партнерськими відносинами. Проведено аналіз стратегічних передумов та ресурсних можливостей АТП. Запропоновані методичні основи оцінки та вибору оптимального партнера з аутсорсингу дозволили обрати партнера на основі методу аналізу ієрархій. Проведено порівняльний аналіз двох сценаріїв розвитку ІТ-інфраструктури АТП. Фінансові розрахунки показали перевагу аутсорсингової моделі з використанням хмарних сервісів. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження - впровадження запропонованої системи управління аутсорсинговими взаємовідносинами дозволить підвищити ефективність розподілу функцій, знизити витрати та посилити стійкість діяльності АТП в умовах воєнної турбулентності.
Keywords: аутсорсинг; аутсорсингові взаємовідносини; управління; вибір партнера; метод аналізу ієрархій; it-аутсорсинг