Автомобільний двигун потужністю 45 кВт на базі двигуна 4Ч 7,5 /7,35 - Сайко, Іван Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об`єктом дослідження є бензиновий двигун МеМЗ-307, конвертований у бензо-газовий двигун 4Ч 7,5/7,35 з іскровим запалюванням, який встановлюється на легковий автомобіль другого класу вітчизняного виробництва. Мета роботи полягає в підвищенні надійності і поліпшенні екологічних показників робочого процесу газового двигуна 4Ч 7,5 /7,35 який встановлюється на легковий автомобіль другого класу шляхом конвертування його для роботи по бензо-газовому циклу. В роботі розроблено проект двигуна для автомобілю другого класу на базі модернізованого двигуна 4Ч 7,5/7,35 з фазовим розподільним впорскуванням палива (РВП). Проведено вибір основних конструктивних і режимних параметрів двигуна. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна, динамічний розрахунок, розрахунок на міцність поршня, шатуна, колінчастого валу. Наведено техніко-економічне обґрунтування доцільності впровадження бензо-газової системи в народне господарство, а також зроблено аналіз робочих умов при його проектуванні з точки зору охорони праці.
Keywords: робочий процес; розподільне впорскування палива; бензогазова система живлення; електронне управління паливоподачі; момент запалювання; розрахунок теплового процесу; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність поршня; розрахунок шатуна; розрахунок колінчастого вала; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища