Порівняльний аналіз схем організації дорожнього руху на регульованому перехресті м. Харків - Момот, Владислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – процес руху транспортних засобів на регульованому перехресті. Предмет дослідження – схеми організації дорожнього руху на перехресті. Мета роботи – підвищення ефективності організації та безпеки дорожнього руху на перехресті за рахунок зміни схеми пофазного роз`їзду та реконструкції перехрестя. Метод дослідження – аналітичний, системного аналізу, натурні спостереження. Отримані результати: розроблено та обґрунтовано 2 варіанти схеми організації дорожнього руху: I варіант – двофазна схема світлофорного регулювання, проведено перерозподіл транспортних потоків таким чином, що в другій фазі регулювання рух лівоповоротного потоку з Салтівського шосе буде заборонено. На підході до перехрестя лівопоротний потік буде направлений через провулок Салтівський на вул. Академіка Павлова, який пропускається в першій фазі. II варіант схеми – трифазна схема світлофорного регулювання з окремою фазою для лівоповоротних потоків, обладнання перехрестя технічними засобами регулювання. Проведено оцінку організації світлофорного регулювання. Заходи по удосконаленню дорожнього руху є доцільними, так як дозволяють знизити кількість дорожньо-транспортних пригод та затримки транспортних засобів. Рекомендації з впровадження: запропоновані варіанти схем організації дорожнього руху можуть бути використані при реконструкції досліджуваного перехрестя.
Keywords: дорожньо-транспортна пригода; інтенсивність транспортного потоку; перехрестя; цикл світлофорного регулювання