Кадрове забезпечення системи антикризового управління підприємством - Нестеренко, В. Ю.; Коваль, І. Б.; Драник, О. І.; Nesterenko, V. Yu.; Koval, I. B.; Dranyk, O. I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Дослідження актуальних аспектів кадрового забезпечення системи антикризового управління підприємством. Методика дослідження. В ході дослідження використовувалися методи аналізу і синтезу, метод логічного аналізу. Інформаційними ресурсами дослідження є спеціалізовані наукові видання і матеріали періодичних видань. Результати. Кадрове забезпечення системи антикризового управління підприємством є ключовим елементом ефективного функціонування будь-якої організації в умовах нестабільного економічного середовища. В сучасних умовах основою кадрового забезпечення антикризової системи підприємства виступає наявність працівників, які володіють професійними знаннями, практичними навичками антикризового управління, прийняття рішень в умовах кризи, управління ризиками та комунікаціями в умовах невизначеності. Формування кадрового потенціалу в системі антикризового управління передбачає ґрунтовний відбір персоналу, орієнтованого на досягнення оперативних і стратегічних цілей підприємства в кризові періоди. У цьому контексті важливим є створення внутрішньої організаційної структури антикризового управління, яка б дозволяла чітко розподіляти функції, відповідальність та повноваження між учасниками цього процесу. Важливою складовою кадрового забезпечення системи антикризового управління підприємством є прогнозування потреб у кадрах на майбутні періоди, що дозволить заздалегідь підготувати спеціалістів до можливих викликів, зменшуючи ризики кадрових втрат під час кризових ситуацій. Для ефективної реалізації цього напрямку необхідно мати системи раннього попередження, кадрового резерву та планування професійного розвитку і кар’єрного зростання. Ключовим елементом у цьому процесі є управлінський персонал, на який покладається відповідальність за ухвалення рішень в умовах високого рівня невизначеності. Отже, особлива увага повинна приділятися підготовці управлінських кадрів, здатних діяти не лише згідно зі стандартами, але й проявляти ініціативу, гнучкість мислення та стратегічне бачення ситуації. В ході реалізації антикризового управління необхідним є залучення зовнішніх експертів, які можуть сформувати неупереджений об’єктивний погляд на ситуацію, виявити слабкі місця в системі управління підприємством та запропонувати інноваційні підходи до вирішення проблем. Наукова новизна. Обґрунтовано ключові аспекти кадрового забезпечення системи антикризового управління підприємством в сучасних умовах господарювання. Практична значущість. Результати можуть бути використані дослідниками, власниками та менеджментом суб’єктів підприємництва при обґрунтуванні ефективних заходів кадрового забезпечення системи антикризового управління підприємством.
Personnel provision of anti-crisis management system of the enterprise
Keywords: антикризове управління; кадрове забезпечення; криза; підприємство; умови господарювання; anti-crisis management; staffing; crisis; enterprise; business conditions; 331.658.15; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.215