Транспортний засіб категорії N2. Розробка карданної передачі, аналіз та обґрунтування тиску повітря в шинах - Вірченко, Валерій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – карданна передача автомобіля N2. Мета проекту – розробка карданної передачі транспортного засобу категорії N2, аналіз та обґрунтування тиску повітря в шинах. Метод дослідження – розробка автомобіля та аналіз використання композиційних та мастильних матеріалів. Для отримання даних для проектованого автомобіля перед початком тягового розрахунку автомобіля були проаналізовані автомобілі аналоги, в результаті чого складено загальний вид автомобіля, на складальному кресленику зображені основні розміри вантажного автомобіля 3го класу. За рахунок освоєних методик по визначенню тягових характеристик двигуна складено графік динамічної характеристики, силового балансу, ЗШХД, балансу потужності, графік прискорень, графік зворотних прискорень , а також часу та шляху розгону розрахункової машини. Зроблено розрахунки визначення навантажувальних режимів трансмісії та ходової частини на міцність та довговічність. На основі отриманих знань з курсу лекцій була розрахована карданна передача для проектованого автомобіля, загальна довжина якої змінюється за рахунок зміни проміжних валів відповідно до бази транспортного засобу. Було розроблено технологічний процес по виготовленню деталі карданної передачі голчатого підшипнику за допомогою сучасного обладнання, а також розроблено економічну частину основною задачею якої було визначення вартості розробки карданної передачі. Приведені існуючі загальні положення безпеки життєдіяльності людини на виробництві, та розрахунок віброізоляції двигуна, а також визначення критичного бічного куту нахилу транспортного засобу.
Keywords: карданна передача; крестовина; шліцьовий вал; вилка кріплення; стакан голчатого підшипника; тиск повітря; літні шини; зимні шини