Особливості структури та властивостей алюмінієвих сплавів після обробки дисперсними модифікаторами - Калінін, Василь Тимофійович; Калініна, Наталія Євграфівна; Носова, Тетяна Валеріївна; Мамчур, Стелла Ігорівна; Цокур, Наталія Іванівна; Серженко, Іванна Олегівна; Kalinin, Vasyl Timofeevich; Kalinina, Natalia Evgrafivna; Nosova, Tetyana Valeriivna; Mamchur, Stella Ihorivna; Tsokur, Natalia Ivanivna; Serzhenko, Ivanna Olehivna; et al. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Вивчено вплив модифікування дисперсними композиціями на зернисту структуру та механічні властивості промислових алюмінієвих сплавів. Алюмінієві сплави АЛ4 і АЛ9 мо-дифікували дисперсним порошком Mg2Si розміром часток до 200 нм. Розрахована кількість модифікатора для введення в розплав. Вивчено фізико-хімічні властивості дисперсного Mg2Si. Проведені плавки сплавів АЛ4, АЛ9 у вихідному стані та з обробкою розплавів Mg2Sі. Встановлено вплив розміру частинок та кількості модифікатора на механічні властивості сплавів. Встановлено механізм взаємодії модифікатора з алюмінієвим розплавом під час кристалізації. У промислових експериментах визначений найбільш ефективний розмір частинок Mg2Sі для підвищення σв сплаву АЛ4 зі 110 до 260 МПа у литому стані. Визначено оптимальний вміст Mg2Sі (0,10 %) для підвищення σв алюмінієвих сплавів.
Features of the structure and properties of alumi-num alloys after processing by dispersed modifiers
Особенности структуры и свойств алюминие-вых сплавов после обработки дисперсными модификаторами
Keywords: алюмінієвий сплав; структура; механічні властивості; дисперсний модифікатор; aluminum alloy; structure; mechanical properties; dispersed modifier; алюминиевый сплав; структура; механические свойства; дисперсный модификатор; 669.715; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.91.0.187