Теоретичні основи гальмування багатовiсних транспортних засобiв з електропневматичною гальмовою системою - Леонтьєв, Дмитро Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
У дисертацiйнiй роботi розробленi теоретичнi основи гальмування багатовiсних транспортних засобiв з електропневматичною гальмовою системою шляхом удосконалення методiв розрахунку динамiки руху автомобiля пiд час його гальмування в рiзних експлуатацiйних умовах та удосконалення методiв розрахунку змiни вертикального навантаження в системi пiдресорювання транспортного засобу. Наукова новизна отриманих результатiв полягає у розвитку методiв оцiнки динамiки гальмування багатовiсного транспортного засобу обладнаного електропневматичним гальмовим приводом, синтезу вихiдних характеристик гальмуючого транспортного засобу та вибору рацiональних параметрiв керування електропневматичними апаратами, що пiдвищують ефективнiсть гальмування автомобiля. На основi проведеного аналiзу та виконаних дослiджень уперше запропонований метод визначення координат положення центру тяжiння багатовiсного колiсного транспортного засобу вносить подальший розвиток у теорiю експлуатацiйних властивостей колiсного транспортного засобу. На основi теоретичних та експериментальних дослiджень було встановлено, що поздовжнi координати положення центру тяжiння багатовiсного колiсного транспортного засобу залежать не тiльки вiд навантажень на його вiсi, а й вiд розташування вiсей багатовiсного автомобiля вiдносно один одного. Вперше запропоновано унiфiкованi методи визначення коефiцiєнту гальмування багатовiсного колiсного транспортного засобу у вiдповiдностi до групи його належностi, якi вiдрiзняється вiд вiдомих тим, що враховують вплив положення вiсей багатовiсного колiсного транспортного засобу вiдносно координат центра його тяжiння пiд час визначення коефiцiєнта гальмування. Порiвняння теоретичних та експериментальних дослiдження динамiки гальмування багатовiсного колiсного транспортного засобу показали якiсну збiжнiсть результатiв розрахунку з виконаними експериментальних дослiджень (похибка iмiтацiйного моделювання не перевищувала 5 %). In the dissertation the theoretical bases of braking of multi-axle vehicles with electro-pneumatic braking system by improvement of methods of calculation ofdynamics of movement of the vehicle during its braking in various operating conditions and improvement of methods of calculation of change of vertical loading. The scientiﬁc novelty of the obtained results lies in the development of methods for assessing the braking dynamics of a multi-axle vehicle equipped with an electro-pneumatic brake drive, synthesis of initial characteristics of the braking vehicle and selection of rational control parameters for electro-pneumatic devices that increase vehicle braking eﬃciency. Based on the analysis and research, the ﬁrst proposed method of determining the coordinates of the center of gravity of a multi-axle wheeled vehicle makes further development in the theory of operational properties of a wheeled vehicle. Based on theoretical and experimental studies, it was found that the longitudinal coordinates of the center of gravity of a multi-axle wheeled vehicle depend not only on the loads on its axis, but also on the location of the axes of the multi-axle vehicle relative to each other. For the ﬁrst time, uniﬁed methods for determining the braking coeﬃcient of a multi-axle wheeled vehicle according to its belonging group are proposed, which diﬀer from those known in that they take into account the inﬂuence of the axle position of a multi-axle wheeled vehicle relative to its center of gravity. Comparison of theoretical and experimental studies of the braking dynamics of a multi-axle wheeled vehicle showed a qualitative convergence of the calculation results with the performed experimental studies (simulation error did not exceed 5 %).
Keywords: багатовiсний колiсний транспортний засiб; динамiка гальмування; електропневматичний гальмовий привiд; модулятор тиску; навантаження на вiсi; електропневматична система; контур гальмового привода; запасна (аварiйна) гальмова система; multi-axle wheeled vehicle; braking dynamics; electro-pneumatic brake drive; pressure modulator; axle loads; electro-pneumatic system; brake drive circuit; secondary (emergency) brake system; 629.3.017.5+681.523.5