Основні засади розробки заходів щодо розвитку ділової активності підприємства - Мєшкова, Н. Л.; Meshkova, Natalia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
В статті розглядаються важливі завдання розробки заходів щодо підвищення ділової активності промислового підприємства, удосконалення управління діловою активністю у сформованих умовах діяльності. Запропоновано концептуальний підхід до управління діловою активністю промислового підприємства, який передбачає вирішення завдань управління діловою активністю у рамках сформованої системи управління діловою активністю, що дозволяє послідовно і системно забезпечити виконання мети управління діловою активністю. В основу концептуального підходу покладено два моменту: 1) виконання завдань управління діловою активністю промислового підприємства; 2) формування і реалізація системи управління діловою активністю підприємства. До системи управління діловою активністю підприємства увійшли: напрями (підсистеми) управління діловою активністю, що включають оцінку стадій економічного розвитку промислового підприємства, оцінку макроумів, в яких функціонує підприємство, та оцінку рівнів ділової активності підприємства; етапи управління діловою активністю, які реалізуються за трьома напрямами управління відповідно за кожною стадією розвитку економіки підприємства, за кожним рівнем ділової активності підприємства та кожним загальноекономічним періодом функціонування. Особливістю запропонованого концептуального підходу до удосконалення управління діловою активністю є поєднання реалізації завдань управління діловою активністю із системним підходом до управління, причому завдання управління є частиною системи управління діловою активністю промислового підприємства. Це дозволить підвищити ефективність управління діловим станом на основі концентрації усіх процесів, підходів, напрямів, а також завдань і функцій управління в одному місці (відділі, службі підприємства) з метою своєчасного реагування на непередбачувальні зміни у внутрішньому і зовнішньому становищі, з метою впровадження зважених, послідовних і збалансованих управлінських рішень на усіх стадіях і періодах управління діловою активністю, з метою здійснення всебічного контролю за реалізацією управлінських рішень.
The major principles of the development of measures concerning the evolution of business activity of the enterprise
Keywords: ділова активність; промислове підприємство; система управління; забезпечення ділової активності; стимулювання ділової активності; активізація ділової активності; business activity; industrial enterprise; management system; insurance of business activity; stimulation of business activity; activation of business activity; 65.014.1