Моделі проектування інтелектуальної системи управління БДМ - Донченко, Максим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Задача проектування інтелектуальної системи управління будівельно- дорожніми машинами є актуальним напрямком галузевого машинобудування та сучасних інформаційних технологій. Задача сучасного машинобудування − адаптивне керування та підвищення інтенсивної експлуатації, а також моніторинг та можливість прогнозування. Питання контролю робочої ситуації на будівельному майданчику може бути вирішено інтелектуальною системою управління БДМ. Об’єкт - елементна база інтелектуальної системи управління БДМ. Предмет - моделі проектування інтелектуальної системи управління БДМ. Мета роботи - підвищення ефективності управління будівельно-дорожньою машиною за рахунок раціонального проектування елементів інтелектуальної системи управління. Наукова новизна полягає в поширенні методу багатокритеріальної оцінки та оптимізації для вирішення задачі проектування інтелектуальної системи управління БДМ, а також в розробці нових математичних моделей вибору елементної бази системи управління БДМ. Дослідження проводиться методами статистичного синтезу та аналізу, методами прийняття рішення багатокритеріальної оптимізації та методами імітаційного моделювання. Висунуто основні вимоги щодо елементної бази ІСУ БДМ. Розроблено та реалізовано математичні моделі проектування елементної бази. Проведено техніко-економічне обґрунтування та моделювання робочого процесу ІСУ в MATLAB Robotics Toolbox.
Keywords: вибір; датчик; інтелектуальна система; контролер; метод; моделювання; оптимізація; проектування; сенсор; екскаватор