Вплив внутрішніх та зовнішніх факторів на дисперсійне твердіння в аустенітних сталях - Лопатін, Андрій Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження впливу технологічних параметрів старіння на структуру і властивості зразків нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т. Методи дослідження – механічні дослідження зразків нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т в вихідному стані та після різних режимів відпалу на основі аналізу механічних досліджень. Вивчені структурні зміни, які відбуваються в зразках нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т в результаті термічного старіння. Встановлено, що старіння негативне відбивається на експлуатаційних властивостях зразків нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т. Для зменшення її схильності до міжкристалічної корозії дані такі рекомендації: використання сталі даного класу зі зменшеним вмістом вуглецю (менш 0,02 %); використання високотемпературного нагріву при загартуванні з метою більш повного розчинення карбідів і нітридів; використання для виробів з нержавіючої сталі марок 12Х18Н10Т і 08Х18Н10Т стабілізувального високотемпературного відпалу. Результати досліджень можуть бути використані на виробництві та у науково-дослідних роботах.
Keywords: зразки нержавіючої сталі марки 12х18н10т; зразки нержавіючої сталі марки 08х18н10т; корозія; відпал; механічні властивості; твердість; структура; старіння