Дослідження показників аварійності в Україні та її регіонах - Буслаєв, Олександр Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на транспортній мережі України. Мета роботи – підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні. Предмет дослідження – дорожньо-транспортні пригоди на транспортній мережі України. Кількість загиблих в ДТП в світі за минулі роки збільшилася до 1,35 мільйонів громадян за рік, а кількість травмованих становить майже 50 мільйонів. Організація Об’єднаних Націй проголошує період 2021 - 2030 років другим Десятиліттям дій із забезпечення безпеки дорожнього руху, на який ставиться мета понизити принаймні на 50 відсотків смертність і травматизм в результаті дорожньо-транспортних подій в період 2021 - 2030 років. Досягнути цієї мети можливо тільки за умов розробки в кожній країні програм дій щодо підвищення безпеки руху, які повинні базуватися на системному аналізі стану та причин дорожньо-транспортних пригод. У роботі виконаний аналіз методів оцінки показників оцінки безпеки руху, зібрані статистичні дані про дорожньо-транспортні пригоди в Україні, виконаний аналіз змін показників безпеки руху в Україні та її регіонах, проведений порівняльний аналіз показників безпеки руху в областях України в 2020 році. Якість і ефективність управлінських рішень в області забезпечення безпеки дорожнього руху знаходяться в прямій залежності від глибини і повноти аналізу даних про дорожньо-транспортні події.
Keywords: безпека дорожнього руху; аварійність; аналіз; модель; інтегральний рейтинг