Інформаційні системи безпеки дорожнього руху автомобілів - Бажинов, О. В.; Крівда, В. В.; Гаєк, Є. А.; Олішевська, В. Є.; Корніленко, К. І.; Bazhinov, Oleksii; Krivda, Vitali; Haiek, Yevhen; Olishevska, Valentyna; Kornilenko, Kostiantyn (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті запропоновано системний огляд сучасних підходів до безпеки дорожнього руху, зосереджений на парадигмі Safe System та європейській рамці Vision Zero, а також на регуляторних вимогах GSR2 (Regulation (EU) 2019/2144) і управлінському стандарті ISO 39001. Методологічно робота спирається на аналіз міжнародних звітів (ВООЗ, ITF/OECD, ETSC), нормативних документів ЄС та офіційної української статистики (Патрульна поліція, МВС) за 2022–2024 рр. Наведено узагальнені показники ДТП в Україні (ДТП з постраждалими, кількість загиблих і травмованих) і структуру ключових причин смертельних пригод з огляду на швидкісний режим і вразливих учасників дорожнього руху.
Information systems of vehicle road traffic safety
Keywords: безпека дорожнього руху; безпека; системи безпеки автомобіля; стандарти безпеки дорожнього руху; road traffic safety; safety; vehicle safety systems; road safety standards; smart roads; 621.00.2; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.211