Розробка пристрою перевірки виконавчих механізмів електрообладнання автомобілів - Гільмутдинов, Владислав Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності процедури діагностики електрообладнання автомобілів за рахунок розробки пристрою для перевірки виконавчих механізмів автомобільних електронних систем. Об'єкт роботи – визначення стану виконавчих механізмів електрообладнання автомобілів. Предмет роботи – керування виконавчими механізмами електрообладнання автомобілів. Робота присвячена питанням визначення стану виконавчих механізмів електрообладнання автомобілів за рахунок створення спеціалізованого тестеру перевірки актуаторів. Виконавчі механізми є центральною ланкою в роботі усіх електронних систем. Збільшення кількості та складності таких систем призводить до потреби у швидкій та якісній діагностиці виконавчих механізмів. У той же час діагностика актуаторів є складним завданням через різноманітність типів, режимів роботи та можливі типи несправностей - електричні, механічні або пов’язані з програмним забезпеченням. В роботі проаналізовано сучасні електронні системи з оглядом характеристик виконавчих механізмів, що використовуються в них. Проведено аналіз типів виконавчих механізмів, принципу їх роботи, сигналів керування, тощо. Запропоновано схемотехнічні рішення побудови пристрою перевірки виконавчих механізмів електрообладнання автомобілів. Результати роботи є корисним як для сервісних станцій, так і для освітніх лабораторій або інженерно-дослідних цілей.
Keywords: виконавчий пристрій; актуатор; діагностичний пристрій; електромагнітний клапан; двигун постійного струму; кроковий двигун