Вплив параметрів структури на релаксацію напружень в сталі аустенітного класу - Тутов, Артем Євгенійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об'єкт дослідження – процеси релаксації напружень в сталі аустенітного класу 12Х18Н9. Мета роботи – вивчення особливостей релаксації напружень у субмікрокристалічний та крупнозернистій сталі марки 12Х18Н9. Метод дослідження – механічні випробування і структурні дослідження сталі 12Х18Н9 після різних режимів обробки. В інтервалі температур, що досліджувався, після гартування зразки сталі 12Х18Н9 піддавались різним режимам обробки які дозволили отримати структуру різного ступеня дисперсності. Встановлено, що релаксаційні характеристики характеризуються високою чуттєвістю до структурних перетворень в сталі 12Х18Н9 на відміну від границі текучості. Надані рекомендації щодо комбінованого режиму обробки для отримання структурного стану з високими значеннями міцності і релаксаційної стійкості. Результати досліджень можуть бути використані на виробництві й у науково-дослідних роботах.
Keywords: релаксація напружень; субмікрокристалічна структура; границя міцності; пластичність; релаксаційна стійкість; фазовий наклеп