Сучасні виклики та можливості для компаній у використання інноваційних стратегій в управління кадрами - Нікульнікова, Г. В.; Астаф’єва, К. О.; Бондарчук, О. М.; Nikulnіkova, H.; Astafieva, K.; Bondarchuk, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета: обґрунтування теоретико-методичних засад і практичних підходів до впровадження інноваційних стратегій в управлінні кадрами в умовах трансформаційної економіки, а також визначення ключових напрямів їх адаптації до реалій сучасного бізнес-середовища України. Методика дослідження: для досягнення мети застосовано комплексний підхід, що включає теоретичний аналіз, порівняння і синтез наукових праць, а також емпіричні дослідження, що стосуються інновацій у сфері HR-менеджменту. Результати: впровадження інноваційних HR-стратегій є критичним для адаптації підприємств до швидко змінюваного економічного середовища. Цифрові технології, зокрема аналітика даних, штучний інтелект та автоматизація кадрових процесів, мають високий потенціал для підвищення ефективності управління персоналом. Однак впровадження цих стратегій ускладнюється такими бар'єрами, як організаційна інертність, нестача фінансових ресурсів і технічної інфраструктури. Для успішного впровадження інновацій необхідно провести стратегічне планування, забезпечити підтримку керівництва на всіх етапах змін та підготувати персонал до роботи з новими технологіями. У процесі дослідження також було розроблено низку рекомендацій для підприємств щодо оптимізації процесу адаптації інноваційних технологій у кадрову політику. Наукова новизна: запропоновано новий комплексний підхід до впровадження інноваційних HR-стратегій, що включає врахування факторів, які обмежують їх ефективне застосування, а також нові моделі адаптації технологій у сфері управління персоналом, що відповідають специфіці різних галузей і організацій. Підкреслено важливість координації дій між підприємствами, державними органами та освітніми установами для успішної трансформації кадрової політики. Практична значущість: дослідження дозволяє підприємствам впроваджувати інноваційні технології у сфері HR, оптимізувати кадрові процеси та підвищити ефективність управління персоналом. Рекомендації можуть бути корисними для HR-менеджерів, керівників підприємств та органів, що регулюють трудові відносини та підтримують інновації.
Modern challenges and opportunities for companies in the use of innovative strategies in human resource management
Keywords: HR-менеджмент; HR-технології; інновації; менеджмент; інноваційний розвиток; HR management; HR technologies; innovations; management; innovative development; 658.3:338.24; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.18