Оптимізація екологічних ризиків при будівництві та експлуатації автомобільних доріг - Юрченко, Оксана Вікторівна; Деділова, Тетяна Вікторівна; Юрченко, Оксана Викторовна; Дедилова, Татьяна Викторовна; Yurchenko, Oksana; Dedilova, Tetiana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Мета. Метою статі є обґрунтування та розробка теоретичних засад управління ризиками підприємств дорожнього господарства при будівництві та експлуатаційному утриманні автомобільних доріг загального користування на основі формування бази їх екологічного страхування. Методика дослідження. В роботі використано наступні методи: діалектичний метод (при виявленні причинно-наслідкового зв’язку економічних і екологічних процесів в дорожньому виробництві); аналітичний метод (для систематизації інформації щодо формування бази екологічного страхування автодоріг); спостереження та узагальнення (для розробки рекомендацій щодо напрямів розвитку дорожнього господарства). Результати. В дослідженні розглянуто актуальні теоретичні питання оптимізації екологічних ризиків при будівництві та експлуатації автомобільних доріг. Встановлено зв'язок між системою еколого-економічних ризиків та процесом виробництва дорожніх робіт, що опосередковується через систему контролю за якістю виконання дорожньо-будівельних та ремонтних робіт. Розроблено блок-схему формування бази екологічного страхування автодоріг, що містить детальні рекомендації зі створення цільового фонду екологічного страхування автомобільних доріг. Наголошено на важливості створення такого фонду як дієвого механізму оптимізація екологічних ризиків при будівництві та експлуатації автомобільних доріг в Україні. Наукова новизна. Отримав подальший розвиток теоретико-методичний підхід до управління ризиками в дорожньому господарстві шляхом розробки блок-схеми формування бази екологічного страхування автодоріг, спрямованої на деталізацію структури цільового фонду екологічного страхування вітчизняних автошляхів. Практична значущість. Результати дослідження можуть слугувати методичними рекомендаціями органам державного управління при розробці регіональних програм з будівництва та експлуатації автодоріг, розвитку транспортної мережі регіону.
Оптимизация экологических рисков при строительстве и эксплуатации автомобильных дорог
Optimization of environmental risks during the construction and operation maintenance of highways
Keywords: дорожнє господарство; автомобільна дорога; екологічні ризики; страхування; фонд; управління; дорожное хозяйство; автомобильная дорога; экологические риски; страхование; road economy; управление; highways; ecological risks; insurance; fund; management; 658.272:625.27; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.22.0.200