Спосiб визначення вiдношення групи прибуття транспортних засобiв до частки зеленого сигналу на регульованому перехрестi - Денисенко, Олег Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Спосіб визначення відношення групи прибуття транспортних засобів до частки зеленого сигналу, належить до систем регулювання дорожнього руху (ДР) і може бути використаний при розробці агрегатної системи засобів керування ДР, при розробці АСУ-ДР, в системах інформаційного забезпечення перехресть ВДМ. Спосіб оснований на скануванні трьома гостроспрямованими лазерними променями зони перехрестя з точки над його геометричним центром конусним видом розгортки, причому промені формуються зі зміщенням на третину періоду по колу розгортки, а кути нахилу оптичних осей кожного променя змінюють по черзі у реперній точці через кожен період сканування так, щоб радіус другого концентричного кола для кожного променя зменшувався на певну задану величину, що дозволяє чітко визначити момент в'їзду, швидкість, прискорення, довжину, тип, кількість і послідовність транспортних засобів, що реально в'їхали в першу і другу контрольовані зони по кожній смузі руху за період вимірювань, при цьому відстань між вхідною і вихідною межами першої контрольованої зони відповідає максимальному з можливих зупинному шляху різного типу ТЗ, а межі другої контрольованої зони вибирати за такої умови, щоб вона перевищувала найбільш можливу чергу ТЗ, яка може збиратися по одній зі смуг руху на сигнал світлофора, що забороняє дорожній рух. Тривалість основного такту визначається моментом закінчення роз'їзду найбільшої за часом черги по смугах руху в даній фазі регулювання, який формується за моментом перетинання заднім бампером останнього в черзі ТЗ однієї з ліній сканування в зоні стоп-лінії за умови, що на цей момент першу контрольовану зону повністю залишать всі ТЗ, а в іншому випадку кінець основного такту формується по максимально фіксованому заздалегідь значенню, а відношення групи прибуття визначається як відношення частки автомобілів, що прибувають.