Вплив мікроструктури вуглецевої інструментальної сталі У12А на повзучість при індентуванні пірамідою Берковича в мікро- та нанодіапазонах - Ковальчук, Сергій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження залежності твердості за Мартенсом від мікроструктури залізо-вуглецевих сплавів. Для подальшого вивчення повзучості - параметру механічних властивостей матеріалів згідно з міжнародним стандартом ISO14577, його залежності від мікроструктури залізо-вуглецевих сплавів присвячена ця робота. Методи дослідження: визначення повзучості при індентуванні пірамідою Берковича сталевого зразку в нано- та мікродіапазонах. За результатами досліджень вперше встановлено кількісну залежність повзучості від мікроструктури залізо-вуглецевих сталей в нано- та мікродіапазонах, що дозволяє значно підвищити достовірність оцінки механічних властивостей деталей машин та механізмів.
Keywords: твердість, індентор, навантаження, мартенс, нанодіапазон, мікродіапазон, інструментальна сталь; індентор; навантаження; мартенс; нанодіапазон; мікродіапазон; інструментальна сталь