Механізми та наслідки негативного впливу транспортного комплексу на довкілля. Частина 1. Транспорт як джерело впливу на навколишнє середовище – екотранспорт як елемент екорозвитку - Гамаюнов, Олександр Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Метод дослідження - аналітичне опрацювання інформаційних джерел. Сучасне життя неможливе без транспортних послуг. Постійно розвивається уся транспортна інфраструктура. Вона забезпечує істотну частку валового національного продукту (ВНП) розвинених країн. Стрімкий розвиток науково-технічного прогресу з одного боку сприяє економічному зростанню та поліпшенню рівню життя, а з іншого – приз водить до значних екологічних збитків внаслідок зростання техногенного навантаження на довкілля. Ключовим елементом в завданні балансування між удаваними суперечливими аспектами транспортної активності є розробка політики, яка б об'єднала екологічні і транспортні аспекти на принципах екорозвитку. Така політика повинна привести до створення екологічно стійкої транспортної системи або, до створення екотранспорта. Було проаналізовано перспективи застосування екотранспорту у контексті сталого екологічно орієнтованого розвитку.
Keywords: транспортний комплекс; навколишнє середовище; екорозвиток; екотранспорт; транспортна політика