Удосконалення організації перевезення вантажів в міжнародному сполученні рухомим складом ТОВ «ЛП Україна» - Малай, Кристина Станіславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єктом даної роботи виступає процес митної переробки вантажів при доставці вантажів в міжнародному сполученні. Предметом дослідження є вплив параметрів перевезення вантажів на час митної переробки вантажів. Мета роботи – підвищити ефективність доставки вантажів в міжнародному сполученні за рахунок мінімізації витрат часу на проходження митних операцій на пунктах пропуску. Метод дослідження – аналітичний. Проведено аналіз роботи митних пунктів пропуску на міжнародному маршруті Київ – Будапешт. Проведено збір статистичних даних по двом пунктам пропуску «Вилок» та «Лужанка – Берегшурань». Визначено витрати часу на виконання митних операцій на кожному з пунктів пропуску. Проаналізовано залежність часу доставки вантажу у міжнародному сполученні від основних показників, а саме кількості митників, кількості постів навантаження-розвантаження та інших. Провели аналіз марок рухомого складу, а саме розрахували собівартість перевезення вантажу для автомобілів обраної вантажності. В результаті отримали, що більш доцільніше використовувати Hyundai HD 250 так, як його витрати складають 689,7 грн/т. Економічний ефект було отримано шляхом порівняння експлуатаційних витрат підприємства від вибору оптимальної марки рухомого складу, ефект склав 59542,3 грн на рік. Результати дослідження можуть бути використані при удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги з перевезення вантажів в міжнародному сполученні.
Keywords: маршрути перевезень; рухомий склад; витрати; митна переробка; міжнародне сполучення; ефективність