Оцінка ефективності корпоративного управління на підприємстві - Горова, К. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2013)
Розвиток акціонерних товариств як ефективної форми організації підприємств в Україні спричинив необхідність розробки теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо здійснення ефективного корпоративного управління. Першим кроком до цього має стати розробка методики оцінки ефективності корпоративного управління на підприємстві. Предметом дослідження є сукупність теоретико-методичних засад корпоративного управління на підприємстві.Метою даної статті є розробка рекомендацій щодо оцінки ефективності корпоративного управління на вітчизняних підприємствах. В ході дослідження було використано метод логічного аналізу при вивчені літературних джерел та узагальненні поданої інформації стосовно оцінки корпоративного управління; метод експертного опитування для зібрання інформації та рейтинговий метод для визначення інтегрального індексу корпоративного управління. В статті розглянуто проблеми та перспективи становлення корпоративної власності в Україні та проблеми визначення ефективності корпоративного управління підприємством; досліджено існуючі методики оцінки ефективності корпоративного управління, охарактеризовано їх сутність та визначено об’єкти оцінювання; запропоновано методику оцінки ефективності корпоративного управління на основі врахування відповідності діяльності підприємства принципам корпоративного управління (відповідність мети підприємства інтересам його акціонерів, дотримання прав акціонерів, ефективна робота спостережної ради та правління, розкриття інформації про підприємство та прозорість його діяльності, контроль за його фінансово-господарською діяльністю, взаємодія із зацікавленими особами) та фінансових результатів діяльності підприємства (фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування, загальні витрати, рентабельність); показано взаємозв’язок принципів корпоративного управління з об’єктами оцінювання; здійснено оцінку ефективності корпоративного управління на вітчизняних підприємствах та визначено інтегральний показник ефективності корпоративного управління.
Keywords: корпоративне управління; ефективність; принципи корпоративного управління; оцінка; 658