Проблеми та перспективи розвитку готельного господарства України - Погасій, С. О.; Стешенко, О. Д.; Краснокутська, Ю. В.; Pogasiy, Serhiy; Steshenko, Olena; Krasnokutska, Iuliia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Метою статті є дослідження тенденцій розвитку індустрії гостинності, виявлення проблем та перспектив функціонування та розвитку готельного господарства України на сучасному етапі з урахуванням змін зовнішньої середи та світових трендів. В статті розкрито специфічні особливості готельного бізнесу на сучасному етапі. Було виявлено проблеми та обмеження розвитку готельної індустрії в сучасних умовах. Особливу увагу приділено проблемам розвитку готельного господарства України, пов’язаним з недосконалістю законодавчо-нормативної бази: застарілі санітарні та будівельні норми, відсутність законодавчого визначення формату підприємств малого готельного бізнесу, складність дозвільних процедур, пов’язаних з переплануванням приміщень тощо. Запропоновано напрямки адаптації закордонного досвіду розвитку індустрії гостинності. Сформульовано ключові напрямки розвитку готельної індустрії. Результати дослідження тенденцій розвитку готельної галузі показали, що її ефективність значною мірою залежить від зовнішніх чинників функціонування галузі. Аналіз закордонного досвіду організації та просування готельних послуг дозволив виявити основні тенденції в розвитку галузі: посилення глобалізації, інтеграції та конкуренції в галузі, демократизація послуг гостинності, поглиблення спеціалізації готелів, автоматизація робочих процесів, посилення маркетингових зусиль у просуванні. Спостерігається також зростаюча увага до факторів безпеки та попередженню виникнення форс-мажорних обставин в засобах розміщення, а також до вимог якості на усіх етапах надання послуг. Для успішного розвитку готельного господарства України необхідне удосконалення нормативно-правової бази, розробка регіональних програм розвитку готелів; формування гнучкої системи стимулювання розвитку готельного бізнесу, посилення саморегулювання в галузі, створення сприятливих умов для залучення інвестицій.
Problems and prospects of the hotel economy development in Ukraine
Keywords: готельне господарство; гостинність; послуги розміщення; малі готелі; розвиток готельного господарства; hotel economy; hospitality; accommodation hotel; small hotels; development of hotel economy; 338.46:640.4