Підвищення ефективності організації дорожнього руху на трасі М-03 м. Полтава . - Каменський, Владислав Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – рух транспортних потоків на трасі М-03 Харків-Київ м. Полтава. Мета роботи – підвищити ефективність організації дорожнього руху на ділянці M03 – провулок Полевій – та в’їзд до гіпермаркета Метро. Метод дослідження – аналітично-практичний. Аналіз літературних та інтернет-джерел дозволів визначити цілі світлофорного регулювання та різні методики розрахунку світлофорного циклу. На основі цього було запропоновано реорганізацію дорожнього руху на перехресті, включаючи кілька варіантів організації світлофорного регулювання. Для кожного варіанта було визначено тривалість світлофорного циклу та тактів. Після проведення аналізу було виявлено найбільш ефективну схему дорожнього руху. Впровадження цієї схеми дозволило підвищити ефективність дорожнього руху на перехресті 27,9 %. Це скорочення тимчасових затримок, покращенні безпеки та комфорту для учасників дорожнього руху, а також оптимізації використання дорожньої інфраструктури.
Keywords: транспортний потік; організація дорожнього руху; світлофорне регулювання; перехрестя